Sandvik Process Systems

Sandviken 2014-02-18
Sandvik Process Systems tillverkar transportband i stål för olika industrier. Pappersindustri och möbelindustri är två exempel, men även livsmedel processas på transportband från Sandvik.

– Mor Annas pepparkakor är bakade på våra band, säger Hans Strandell.

Hans arbetar som Senior Technical Manager på Sandvik Process Systems. Han berättar att det finns väldigt få leverantörer av transportband. I hela världen finns det bara ett par stora företag som kan tillverka dem, vilket gör att det inte finns några standardmaskiner att köpa. Hela maskinparken består därför av egenbyggda maskiner.


De svåraste utmaningarna hamnar hos Mk3D

– Vi har en lång historia tillsammans med Mk3D. Jag tror att vi var de första som gav dem ett uppdrag när de startade 2006, säger Hans. Han förklarar att de Mk3D får konstruera och tillverka de riktigt svåra maskinerna, eftersom de helt enkelt inte ger sig innan de löst även de svåraste utmaningarna genom tester och beräkningar.

– Det som är unikt med Mk3D är att de finns med på hela resan, från det att vi formulerar ett behov tills maskinen är i drift. De kan bygga fullständiga CE-märkta maskiner, inklusive 3D-modellering, konstruktion, bevakning av tillverkning, montage, el och automation. Vi vill ha dem med på något sätt i alla våra projekt, berättar Hans.


Människorna är viktigast

– Det är ju personerna man är ute efter och på Mk3D håller alla en hög nivå. Ingen kommer upp i Emil Einarssons kunskap när det gäller 3D-modellering, men de andra på företaget är mycket skickliga på andra saker, berättar Hans. De får bland annat hjälp med ”ordning och reda” i projekten, vilket är värdefullt.

– Våra projekt är ofta stora och komplicerade. Att ha någon som tar hand om all dokumentation är guld värt, tillägger han.


Ständiga förbättringar

Hans berättar att säkerhetsreglerna för maskiner blir allt strängare och att allt måste räknas igenom väldigt noga.

– Det har Mk3D såklart insett och nu räknar de med att snart kunna erbjuda FEM-beräkningar för att möta upp dessa krav. Just det där – att de utvecklar sin kompetens hela tiden, gör att vi kommer tillbaka till dem varje gång vi har ett nytt projekt på gång. Att de dessutom är trevliga att samarbeta med gör sitt till, avslutar Hans.